To coroczna tradycja. Na kilka dni przed wigilią Bożego Narodzenia, na zaproszenie prezes fundacji „Czysta Woda” oraz władz miasta, w Urzędzie Miasta spotykają się ci, którzy budowali Gorzów tuż po wojnie oraz ich potomkowie.
Pionierzy Gorzowa, Dzieci Wojny uczestniczyli w świątecznym spotkaniu w gorzowskim magistracie. Życzenia uczestnikom złożył prezydent Jacek Wójciki.
To bardzo ważne, aby podczas takich spotkań podkreślać, co dla historii naszego miasta zrobili jego pierwsi mieszkańcy – powiedział prezydent Wójcicki.
Przez maseczki nie widzimy tych emocji, tych uśmiechów, ale wiemy, że pionierzy czekają na to spotkanie i to dobrze, że udało nam się je zorganizować – dodał.
Z okazji do złożenia życzeń skorzystał też obecny podczas spotkania przewodniczący Rady Miasta Jan Kaczanowski. Życzył Pionierom dużo zdrowia i wytrwałości w pokonywaniu codziennych trudności, a na święta bezpiecznych spotkań w rodzinnym gronie.
Spotkanie wigilijne co roku przygotowują wspólnie prezes Fundacji „Czysta Woda” i przewodzący zarządu Bank Żywności w Gorzowie. Radna Grażyna Wojciechowska wspólnie z Augustynem Wiernickim uczestnikom spotkania przekazali świąteczne paczki żywnościowe.
Święta to ogromne wyzwanie dla najstarszych. Nie każdy może, nie każdego stać, by samodzielnie je przygotować. Dlatego co roku dbamy o to, by w tym szczególnym czasie w roku nie zapominać o tych, którzy dla Gorzowa zrobili najwięcej – podkreśliła Grażyna Wojciechowska.
Świąteczne spotkanie było również okazją do podziękowania dla wszystkich partnerów Fundacji i Banku Żywności, sponsorów oraz osób, które wspierają działania obu organizacji przez cały rok.
To podziękowanie za to, że na wysokim poziomie możemy realizować projekty, że możemy wydobywać uzdolnioną młodzież. Ludzie nie chcą zrozumieć, że tradycja wiąże społeczności i pokolenia ludzi – powiedziała Wojciechowska,.
Podobnie jak w latach ubiegłych, także i w tym roku w organizację wydarzenia zaangażowały się gorzowskie szkoły. Kolędy i piosenki związane ze świętami zaśpiewał chór z II Liceum Ogólnokształcącego, za przygotowanie poczęstunku i obsługą kelnerską odpowiadali uczniowie „gastronomika”.
Wydział Promocji i Informacji
Fot. Łukasz Kulczyński











